Lymfoedeem

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een slechte afvoer van weefselvocht. Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling, een abnormale vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels.

De klachten die ontstaan door lymfoedeem zijn een vermoeid gevoel of een gevoel van spanning in het betreffende lichaamsdeel.

Lymfoedeem kan het gevolg zijn een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem) zijn. Meestal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Door middel van manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), oefentherapie, lymfetaping en/of compressie d.m.v. zwachtelen of therapeutisch elastische kousen kan het vocht beter worden afgevoerd. Hierdoor neemt de zwelling af, verminderd de pijn en het zware gevoel en kan het weefsel beter herstellen.

Lymftaping

Bij ons in de praktijk is Marco als oedeemtherapeut gespecialiseerd in het behandelen van mensen met klachten ten gevolg van oedeem. Deze mensen ervaren vaak problemen tijdens het dagelijks functioneren omdat het aangedane gedeelte (vaak arm of been) verdikt is, zwaar of vermoeid aanvoelt, beperkt is in bewegelijkheid, of kleding niet meer past.

Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis heeft Marco de cursus lymftaping gevolgd.

In deze cursus werd aandacht besteed aan het behandelen van oedeem, littekens en fibrose door gebruik te maken van medical tape.

Met deze manier van tapen, waarbij de huid feitelijk iets wordt opgetild, is het mogelijk om het lymfoedeem beter af te voeren, waardoor de omvang van het aangedane gedeelte afneemt, en hierdoor minder ongemakken worden ervaren in het dagelijks functioneren.

Deze cursus is een aanvulling op de behandelingen waarbij manuele lyfedrainage en/of compressie d.m.v. zwachtels of een therapeutisch elastische kous (steunkous) wordt toegepast.

Bent u niet verzekerd voor Fysiotherapie?

Dan is het fijn om helderheid in de kosten van onze handeling te hebben.