Dry needling

Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het doel van dry needling is de spierverhardingen (triggerpoints) in een spier te deactiveren. Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn en/of uitstralende pijn in een ander gedeelte van het lichaam, ook bewegingsbeperking of krachtsvermindering kan veroorzaken. Een van de oorzaken van het ontstaan van triggerpoints is langdurige belasting op een spier. Dry needling is een behandeltechniek, door gebruik te maken met een solide accupunctuur naald gericht te prikken in een triggerpoint waardoor de spier zich beter kan ontspannen.

Hoe ziet het onderzoek en de behandeling eruit?

De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarbij worden ook de spieren onderzocht die deze (pijn)klachten zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt dan in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling is gericht op het ontspannen van de spierverhardingen door middel van dry needling. Via gericht prikken met en accupunctuur naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel (elektrisch schokje) en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook de herkenbare uitstralende pijn geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dat herstel zich veelal snel. U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven

Welk effect kunt u verwachten?

U zult minder pijn ervaren en meer bewegelijkheid. Het is echter raadzaam de eerste dagen de spieren niet al te fors te belasten. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand.

Er kan soms napijn ontstaan na een behandeling. Dit duurt gemiddeld twee dagen. Vaak voelt de derde dag beter. Indien u langer dan 1 week napijn heeft of als de pijnklachten toenemen kunt u contact opnemen met uw behandelend fysiotherapeut.

Kan dry needling bij iedereen worden toegepast?

Deze behandeltechniek zal pas na goed overleg met u toegepast worden. Wij passen deze therapie niet toe indien u:

- bang bent voor naalden

- een open wond of geïnfecteerde huid heeft

- koorts heeft

- bloedverdunners gebruikt

- zwanger bent.

Bent u niet verzekerd voor Fysiotherapie?

Dan is het fijn om helderheid in de kosten van onze handeling te hebben.